Kiki

kiki

Op dinsdag 13 mei 2014 heb ik een informatie avond gehad vanuit gastouderbureau Magnolia.
Deze ging over Kiki. Kiki staat voor Kansen In Kinderen. Het is een programma geschreven voor kinderen van 0-4 jaar. Halverwege de avond wist ik het al; Ik ga werken met Kiki. Wat ontzettend leuk.

Elke maand krijg ik een nieuw thema thuis. Met daarbij een handboek over het thema, knutselmaterialen en woordkaarten. Wat het thema dus is zal voor mij ook een verrassing zijn. Ik weet wel dat er knutsel activiteiten, spelletjes, voorlezen en zingen bij zit.

Wie is Kiki:

Kiki is een beer en Kiki wordt het beste vriendinnetje van alle kindjes in de opvang. Kiki zal ook deel uitmaken van het dagprogramma en speelt hierbij een belangrijke rol. Het eerste thema is “welkom Kiki “ We maken kennis met Kiki.
Kiki heeft ook een knapzak. Daar zal regelmatig wat in zitten voor een activiteit. Kinderen leren voelen en luisteren. En wat zal het spannend zijn. Wat zit er in de knapzak?
Ook heeft Kiki een eigen huisje. Hier kan ze in bad, omgekleed worden en slapen.

Kinddoelen:

Bij elke thema zullen de ontwikkelingsgebieden centraal staan

  • Motorische ontwikking
  • Sociaal emotionele ontwikkeling
  • Spraak- en taalontwikking
  • Rekenprikkels

Mijn ervaring:
Inmiddels zitten de eerste maanden met Kiki er op.

Ik begin mijn activiteiten met het Liedje “we maken een kringetje”. Zodra ik Kiki heb en begin te zingen is mijn kringetje gauw compleet. De baby’s zitten al in de kring voordat ik ga zingen. Want ook zij horen erbij. Daarna is de ervaring dat iedereen even wil knuffel met Kiki. We gaan praten over een onderdeel van het thema en ook komen daarbij de woordkaarten goed van pas. Maar natuurlijk hebben ze al lang gezien dat de knapzak mee is. Allemaal voelen en luisteren. Zo spannend. Maar o zo leuk. Samen open maken en daarna een leuke activiteit doen. Dat kan echt van alles zijn. Voorlezen, zingen, doe activiteiten of knutselen. De kinderen springen vaak op om aan de slag te mogen gaan. En hoe groot of klein ze ook zijn, ze hebben allemaal een lach op het gezicht. De activiteiten zijn geen verplichting, kinderen moeten niet, maar uit ervaring kan ik vertellen dat ze allemaal mee doen.

Ik word er zelf ook enthousiast van. Leuke mooie thema’s met ontzettend blije kinderen.
Bij deze manier van werken voel ik me goed. Helemaal mijn ding en dan voelen de kinderen. Jong en oud. Het is geweldig!

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn toegestaan.